Menu Close

2014-11-10 Šiaurės šalių bibliotekų savaitė

Lapkričio 10–16 dienomis mokykla ketvirtą kartą dalyvavo Šiaurės šalių bibliotekų savaitėje, kurios šių metų tema buvo „Troliai Šiaurėje“. Tradiciškai savaitė 10 d. 10 val. prasidėjo renginiu „Auštant“, kurio metu prie žvakelių šviesos mokyklos bibliotekoje 3b klasės mokiniai (mokytoja V. Šimonytė) balsu skaitė tekstą iš suomių rašytojos Tapani Bagge knygos „Trolių Mumių slėnio lobiai“. Mokytoja vaikams papasakojo apie trolius, pademonstravo iš Norvegijos ir Suomijos atsivežtas trolių skulptūrėles.

2a klasės mokiniai (mokytoja O. Balckienė) bibliotekoje skaitė anksčiau minėtosios knygos skyrių „Piratų vado lobis“ ir kalbėjo apie tai, kas kiekvienam iš jų yra lobis. Antrokai lobiu – kaip brangiausiu daiktu – įvardijo meilę, laimę, šeimą, gyvenimą, sveikatą, džiaugsmą ir pinigus… Tai, kas jiems brangu, sudėjo į nupieštą didelę lobių skrynią.

3d klasės mokiniai (mokytoja N. Gansiauskienė), skaitydami ištrauką iš norvegų rašytojos Zinken Hopp knygos „Stebuklingoji kreida“, susipažino su gerai išauklėtu, tačiau nelabai nuovokiu troliu vardu Kumlė, kuris mokėjo daryti stebuklus.

Savaitei įsibėgėjus, kaip iš gausybės rago pasipylė įvairių dydžių ir išvaizdos trolių. Jaunieji literatai (vadovė O. Šarapajeva) kirpo ir spalvino suomių rašytojos ir dailininkės Tuvės Janson knygos apie trolius Mumius herojų paveikslėlius ir kūrė iliustruotą plakatą „Trolių Mumių slėnio gyventojai“, o anglų kalbos pamokose (mokytoja J. Galackaitė) 4b ir 4c klasių mokiniai trolius Mumius ir jų draugus iliustruotame plakate „In the land of Moomins…“ prakalbino angliškai.

4b klasės mokytoja D. Puišienė ir 3c klasės mokytoja I. Osauskienė savo mokiniams demonstravo skaidres apie trolių gimtinę – šiaurės šalis, parodė trolių įvairovę, atskleidė jų prigimtį. Ketvirtokai spalvino trolių figūrėles ir iš gamtinių medžiagų: lapų, šakelių, samanų, akmenų kūrė jų pasaulį, o trečiokai trumpam ir patys tapo troliais –  puikavosi savo pagamintomis trolių kaukėmis.

Dažnas, apsilankęs mokykloje, stabtelėjo prie trolių skulptūrėlių, kurias iš plastilino, modelino lipdė 2a klasės (mokytoja O. Balckienė), 2b (mokytoja I. Budnikienė) ir 3b klasės mokiniai (mokytoja V. Šimonytė). Nemažo dėmesio sulaukė iš porolono atraižų pasiūtas didžiulis Muminuko žaislas. Medžiagas jam parūpino mokyklos tarybos narė Agnietė Lankelienė, siuvo valytoja Irena Lučiūnienė, o kimšo vaikai savanoriai.

 Šiaurės šalių bibliotekų savaitės metu mokiniai buvo pakviesti dalyvauti žaidime-galvosūkyje, kuris buvo paruoštas remiantis islandų rašytojų Áslaug Jónsdóttir, Kalle Güettler ir Rakel Helmsdal paveikslėlių knygele „Monstrų kivirčas“. Mokiniams reikėjo į lietuvių kalbą išverstam tekstui parinkti tinkamą iliustraciją. Teisingausiai ir greičiausiai įveikusieji užduotį mokiniai buvo apdovanoti prizais.

Įvairiapusė veikla, vykdyta savaitės metu, supažindino vaikus su nuostabia ir kerinčia Šiaurės šalių literatūra, padėjo susidraugauti su įvairių rūšių troliais.

Bibliotekininkė Lilija Grigėnienė

Skip to content