Menu Close

2014-11-20 Tarpklasinės šaškių varžybos

Jonavos pradinėje mokykloje  jau tapo tradicija organizuoti šaškių turnyrą. Pradinių klasių mokiniai mielai žaidžia šaškėmis vos radę vieną kitą laisvesnę minutę prieš pamokas, pertraukų metu, po pamokų ir netgi namuose… Labai smagu, kad vaikų susižavėjimą šiuo žaidimu palaiko jų tėveliai bei mokytoja Loreta Gaurilčikienė, kuri turi šaškių būrelį mokykloje ir savo patarimais mažiesiems padeda įgyti žinių, tobulinti savo žaidimą.

Artėjant lemiamam čempionatui kiekvienoje klasėje vyksta atrankiniai turai, kuriuose noriai dalyvauja apie  40 moksleivių. Į finalą patenka  po 4 stipriausius atstovus iš kiekvienos klasės. Žaidėjus stebėjo komisija – Jonavos  KKSC šaškių klubo pirmininkas Aleksandras Fomkinas.

 Pasirodžius šaškių čempionato finalininkams nugriaudėjo aplodismentai. Komisija medaliais ir diplomais apdovanojo visus finalo dalyvius. Pačios maloniausios emocijos sklido  iš vaikų.

Paprastųjų šaškių varžybos Lietuvoje organizuojamos daugiau kaip 50 metų. Žaidimas šaškėmis gerina atmintį ir po keleto metų treniruočių žaidėjas atsimena savo ir kitų prieš keletą mėnesių ar net metų sužaistas visas turnyro partijas. Šis žaidimas lavina skaičiavimo tolį ir tikslumą, ugdo analitinius sugebėjimus, žaidėjai išmoksta daryti teisingas išvadas po sužaistos partijos, moko labai greitai ir savarankiškai priimti sprendimus ekstremaliose situacijose, akimirksniu geba rasti teisingą sprendimą. Ypač svarbu, kad žaidžiant šaškėmis žaidėjas įgyja nemažai psichologinių žinių, iš varžovo elgesio, judesių ir kitų atrodo nereikšmingų detalių moka padaryti daug reikšmingų išvadų: kaip varžovas nusiteikęs, kokio rezultato partijoje siekia, kokių pozicijų vengia, pasitiki ar nepasitiki savo jėgomis ir t.t. Be to, šaškių žaidimas lavina loginį mąstymą, žmogus turi vadovautis sveika, bet pagrįsta žaidimo dėsningumais, logika. Visos šios savybės gali labai praversti kiekvieno žmogaus gyvenime.

Garsus mokslininkas ir šaškininkas iš Permės J.Fominych yra pasakęs: „Šaškės – tai menas (ir jų nepakeis nei kinas, nei filharmonija!), šaškės – tai sportas ( ir ne lengvesnis už sunkumų kilnojimą arba ledo ritulį!), šaškės – tai mokslas (nors ir ne matematika)”.

Varžybų azartas, atradimų džiaugsmas bei šaškių šedevrų sukūrimas ir yra ta galinga jėga, kuri jau antrą šimtmetį verčia žmones, galbūt visai atsitiktinai pakliuvusius į tą fantastinį šaškių pasaulį, jame užsibūti neribotą laiką ir neberasti kelio atgal.

 

Parengė direktorė Birutė Prasauskienė

Skip to content