Menu Close

Knygnešio dienos paminėjimas

Kovo 16 dieną Lietuvoje pagerbiami knygnešiai, lietuvių kalbos draudimo metais platinę lietuviškas knygas. Knygnešiai  – didūs žmonės, lietuviško žodžio sergėtojai, ir šiandien, kai galime laisvai kalbėti gimtąja kalba, mes nepamirštame prisiminti tų, kurie ją išsaugojo.

Kovo 16–20 dienomis mokiniai mokyklos bibliotekoje buvo pakviesti dalyvauti „Knygnešių gabenamų knygų gelbėjimo turnyre“. Jo metu vaikai žaidė kompiuterinį žaidimą „Knygnešiai“, kovėsi su baisūnais „žandroidais“, „policdroidais“ ir „kazoidais“ ir padėjo knygnešiams pargabenti į Lietuvą kuo daugiau knygų.

Turnyre dalyvavo 1a, 3b ir 3c klasių mokiniai. Nors ir visi vaikai narsiai kovėsi su „baisūnais“, tačiau po trijų bandymų išaiškėjo žaidimo lyderiai. Pirmokų tarpe nugalėtoju tapo Rokas Smirnovas, išgelbėjęs 41 knygą. 3b klasės mokiniai niekaip negalėjo pagerinti Tado Lisausko, išgelbėjusio 51 knygą, rezultato, o 3c klasės mokinys Mantas Chuckis nepralenkiamu tapo tarp savo klasiokų– jis išgelbėjo 49 knygas. Visi turnyro dalyviai buvo apdovanoti atminimo dovanėlėmis, o nugalėtojai – prizais.

Bibliotekininkė žaidimo dalyviams palinkėjo saugoti ir puoselėti lietuvių kalbą, nes, pasak, Juozo Pikčilingio „be kalbos nėra žmogaus, be kalbos nėra tautos, mirusi kalba – mirusi tauta, paliegusi kalba – paliegusi tauta“.

Bibliotekininkė Lilija Grigėnienė

Skip to content